De Vlashoek | Nieuwsbrief 4 (2018-2019)
2513
post-template-default,single,single-post,postid-2513,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Nieuwsbrief 4 (2018-2019)

Ziekteverlof

Zoals bekend is Mariska van der Linden nu een aantal weken met ziekteverlof. Gelukkig gaat het al wat beter met haar en is een re-integratieperiode aangebroken. Dit betekent dat u haar weer met regelmaat op school zult zien rondstappen, maar dat zij nog geen directe lesgevende taken zal mogen verrichten. Zachtjes aan, dan breekt het lijntje niet. Om te beginnen is zij met veel plezier met de oudste leerlingen een Sinterklaastoneelstukje aan het voorbereiden. De kinderen (en haar collega`s) zijn dolgelukkig onze juf Mariska af en toe weer even aan boord van onze stoomboot te hebben. Op naar de gezellige decembermaand!

Sinterklaas

Op woensdag 5 december wordt het Sinterklaasfeest gevierd en verzamelen wij ons om 8.30 uur op het plein aan de van Koetsveldlaan. Alle kinderen van Westmaas, ook de kinderen van de Weerklank, de peuterspeelzaal en kinderopvang, staan dan op de uitkijk of Sinterklaas er al aankomt. U bent natuurlijk uitgenodigd om ook even te kijken tot we zeker weten dat Sint en Pieten ook dit jaar veilig gearriveerd zijn in Westmaas. Vanaf groep 5 zijn er lootjes getrokken en bij de onderbouw komt Sinterklaas hopelijk weer een zak cadeautjes brengen. We hebben Poppentheater Madelief ingehuurd om twee voorstellingen te geven: eentje voor alle peuters en kleuters en vervolgens een voorstelling voor alle kinderen van de groepen 3-4 van beide scholen. Het feest duurt tot 12.30 uur. Donderdag 6 december mogen alle kinderen een uurtje uitslapen. Bij opvangproblemen: wij zijn er gewoon op tijd!

Vrije onderbouwdag

Op vrijdag 7 december zijn de groepen 1 t/m 4 vrij.

Kerstbomen en slingers

Donderdag 6 december en vrijdag 7 december wordt de school in kerstsfeer gebracht. We gaan dan met een groepje ouders aan de slag om de bomen en kerstballen van de zolder te halen en de hal en lokalen te versieren. Helpt u mee? Graag! We starten om 8.30 uur en gaan dan aan de slag.

Kerstfeest kleuters

Woensdagavond 19 december staat er om 18.00 uur voor de kleuters een kerstmaaltijd klaar. Zoals gebruikelijk hopen wij dat alle ouders weer een bijdrage aan deze maaltijd willen leveren door een gerechtje klaar te maken. Bij het lokaal van uw kind hangt t.z.t. een intekenlijst waarop u kunt aangeven wat u mee wilt geven. We denken hierbij aan hartige taart, spiesjes met worst, salades, gehaktballetjes of iets dergelijks. Om 18.30 uur begint dan het kerstspel dat de kleuters voor u, ouders, vrienden, opa`s, oma`s en verdere familie, gaan opvoeren. Een jaarlijks hoogtepunt dat u niet wilt missen en iedereen is welkom!. Tijdens de maaltijd van de kleuters is er voor u allen in de hal iets te eten en te drinken. Rond 19.15 uur is het feest afgelopen en start voor de kleuters de kerstvakantie. Donderdag 20 december en vrijdag 21 december zijn zij vrij.

Kerstfeest 3 t/m 8

Donderdagochtend 20 december vieren we van 8.30 tot 12.00 uur de jaarafsluiting. Natuurlijk gaan we om 10.30 uur met onze kerstmutsen op weer kerstliedjes zingen op het kerkplein. Komt u kijken? `s Middags zijn de kinderen vrij, maar `s avonds om 18.00 uur is iedereen present voor de kerstmaaltijd. Net als bij de kleuters hangt na Sinterklaas een intekenlijst bij de klas van uw kind waarop u kunt noteren wat u meegeeft voor de maaltijd. Terwijl de kinderen in hun eigen lokaal eten, worden ouders, vrienden en familie in de hal ontvangen met glühwein, koffie, thee of frisdrank en iets lekkers. Rond 19.00 uur is het feest dan afgelopen en hiermee start voor groep 3-4 de kerstvakantie. Voor de groepen 5 t/m 8 start de vakantie op vrijdag 21 december, om 12.00 uur.

Zwemlessen

De zwemlessen van groep 4 en 5 vorderen en er zijn alweer data voor het gekleed zwemmen gepland. Iedereen zwemt in de kleding die vereist is voor het diploma waarvoor wordt geoefend.

 • Week 50  van  10-12-2018  t/m   14-12-2018
 • Week 51  van  17-12-2018   t/m  21-12-2018
 • Week 22  van  27-05-2019   t/m  31-05-2019
 • Week 23  van  03-06-2019   t/m  07-06-2019

Kledingeisen Diploma A, B, C en Cadet/Ranger

 • Diploma A en B: Shirt met lange mouwen Lange broek, Waterschoenen
 • Diploma C: Shirt met lange mouwen Lange broek Jas (regenjas) Waterschoenen
 • Cadet/Ranger: Shirt met lange mouwen Lange broek Waterschoenen Plastic tas (deze wordt gebruikt voor het zwemmend redden)

Het diplomazwemmen zal plaatsvinden tijdens de reguliere schoolzwemtijden. U bent wel welkom om te komen kijken. Schema diplomazwemmen:

 • Week   6   van  04-02-2019  t/m   08-02-2019
 • Week 27   van  01-07-2019  t/m   05-07-2019

Plaatsingswijzer

Tijdens de spreekmiddagen en avonden is in de bovenbouw de z.g. plaatsingswijzer besproken met de ouders. Deze plaatsingswijzer geeft een gemiddeld beeld van de (Cito) toetsresultaten van midden groep 6, 7 en 8 en verwijst per vakgebied naar een passend schoolniveau. Met name de resultaten bij rekenen en begrijpend lezen geven een beeld van het inzicht waarover een leerling nu al beschikt. Uiteraard betreft dit de ‘kille cijfers” en wordt het uiteindelijke schooladvies mede bepaald door belangrijke succesvoorspellers zoals doorzettingsvermogen, werkhouding en motivatie. Bij een schooladvies wordt uitgebreid gekeken naar alle capaciteiten en mogelijkheden; naar de gehele persoonlijkheid van het kind. Na de Cito midden-toetsen in januari 2019 van groep 8 wordt een definitief schooladvies met leerlingen en ouders besproken en kunnen de kinderen vervolgens worden aangemeld bij de gekozen school. Voor 1 maart moeten dan alle leerlingen zijn aangemeld bij een school voor voortgezet onderwijs. De Eind toets (IEP) volgt in april. Wanneer een leerling deze toets niet zo best maakt (je kunt de dag maar niet hebben) heeft dit geen consequenties voor de schoolkeuze. Wanneer een leerling deze toets veel beter maakt dan verwacht is er iets anders aan de hand en kan het schooladvies worden heroverwogen. Onderpresteerder? Laatbloeier die het licht heeft gezien? Eventuele consequenties worden nogmaals besproken met ouders en leerling.

Huiswerk

Bij het voortgezet onderwijs wordt van de leerlingen verwacht dat zij in staat zijn hun huiswerk te plannen en tijdig uit te voeren. Precies het moeilijkste wat er is en niet alleen voor kinderen van die leeftijd! Om hen hierop voor te bereiden geven wij zeker in de laatste twee jaren structureel huiswerk mee. Sommige kinderen maken hun huiswerk stipt en anderen worstelen nog met een goede planning. Herkennen we de paniek net voor het slapen gaan?: ‘O help ik heb mijn huiswerk nog niet gemaakt!’ Geeft niets, daarbij is uw kind niet de enige en we hebben nog even de tijd. Maar ons doel is wel dat allen uiteindelijk een eigen vorm vinden om hun taak uit te voeren. Het ene kind begint meteen na schooltijd en is er dan ‘lekker vanaf’. De ander wil eerst even ontspannen en doet het liever na het eten. Alles mag, zolang je maar een soort van ritme vindt dat bij jou past. Belangrijker nog dan de inhoud van het huiswerk is dus het leren plannen van deze taken. We merken dat bij iedereen thuis hierbij hulp wordt geboden. Dat is fijn, want dit helpt enorm bij het voorbereiden op een nieuwe fase in hun leven.

Het voortgezet onderwijs

De oudste leerlingen zijn zich aan het oriënteren op een schoolkeuze voor voortgezet onderwijs. Hoe werkt dat met een sportklas, ICT-scienceklas of kunstklas? Wat is een Businessklas, ibc (International Business College) en Econasium? Wordt er Cambridge English aangeboden? Allemaal belangrijke vragen en alle scholen voor voortgezet onderwijs stellen ouders en aspirant-leerlingen in staat om zich via open lessen of informatiebijeenkomsten voor te bereiden op deze keuze. Vorige week heeft groep 8 deelgenomen aan proeflessen Science en Klimmen op het Hoeksch Lyceum. Vandaag, woensdag 28 november gaat een groepje kinderen een hele ochtend meedraaien op het Wellant College in Klaaswaal.

Op dinsdag 22 januari 2019 worden er proeflessen aangeboden op het Actief College. De kinderen krijgen lessen die uitgaan van hun persoonlijk gekozen profiel. Zij maken van tevoren een keuze uit de volgende profielen:

 •           Economie & ondernemen: Maakt de ondernemer in ze wakker
 •           Welzijn & Zorg: Werken met mensen.
 •           Produceren, Installeren e& Energie: Brede technische kennis gegarandeerd.
 •           Bouwen, Wonen & Interieur: De vakmensen van de toekomst
 •           Mobiliteit & Transport: Voor alles wat met vervoer en transport te maken heeft

De kinderen kunnen zich aanmelden bij de leerkracht van groep 7-8. Voor 14 december moeten de aanmeldingen worden doorgegeven. We dienen zelf voor vervoer te zorgen van en naar Oud-Beijerland. Overlegt u met uw kind of hij of zij mee gaat?

Er volgt nog een Open Huis op het Hoeksch Lyceum op vrijdagavond 1 februari 2019, van 19.00- tot 21.30 uur. De schooldeuren staan open voor leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders. U kunt de docenten ontmoeten en de sfeer proeven. U kunt vragen stellen en allerlei activiteiten doen, maar u kunt ook gewoon rondkijken. Bij binnenkomst ontvangt u een plattegrond. Het schoolplein is deze avond open om te parkeren. Hebt u liever een persoonlijk gesprek of rondleiding? Hiervoor kunt u terecht bij de teamleider brugklassen, dhr. Dekens. J.dekens@hoekschlyceum.nl 0186- 617522.